Jak opravit zpomalený čas ve VirtualBoxu

O několik minut zpožděný čas ve VirtualBoxuV novějších verzích Oracle VM VirtualBox 5 jsem měl problémy s velmi pomalu běžícím časem ve virtuálních počítačích, kdy virtualizovaný systém ukazoval jiný čas než byl ve skutečnosti. Týkalo se to virtualizovaných Windows XP i různých verzí Linuxu od Debian 7, Debian 8, Ubuntu 16.04 i CentOS 6 či 7. Čas se neustále zpožďoval asi o třetinu až polovinu proti reálnému času. Po delším čase tedy došlo k rozdílu oproti normálnímu času o několik minut. Po různém hledání na internetu, kdy jsem byl ujištěn, že v tom nejsem sám, se objevila jedna zřejmá příčina a několik způsobů řešení. Špatné plynutí času ve virtualizovaném operačním systému má na svědomí tzv. paravirtualizace, kdy se část práce systému přenáší na hostitelský operační systém. Možné řešení je tedy toto:
  1. V nastavení virtuálního počítače (jde změnit pouze pokud je vypnutý) je nutné vypnout paravirtualizaci nebo přepnout do minimálního režimu volbou „Systém » Akcelerace – Rozhraní paravirtualizace“ nastavení „Minimální“ nebo „Žádné“.
    Nastavení paravirtualizace ve VirtualBoxu
    Nastavení paravirtualizace ve VirtualBoxu
  2. Při instalaci každé nové verze VirtualBoxu je vhodné ve virtuálních strojích aktualizovat tzv. Přídavky pro hosta dodávané s novou verzí VirtualBoxu. Spouští se připojením ISO obrazu VBoxGuestAdditions.iso přes nabídku „Zařízení » Vložit obraz CD disku s přídavky pro hosta…“ po spuštění VM. V operačním systému se potom objeví CD, ze kterého je potřeba spustit instalační program a projít instalací. Ve Windows to bude instalátor VBoxWindowsAdditions.exe a v Linuxu instalační skript VBoxLinuxAdditions.run. Tato aktualizace mi pomohla zejména ve Windows XP, ale je pravděpodobné, že virtualizované Windows 7, 8 nebo Windows 10 budou také fungovat lépe.
    Připojení ISO obrazu CD Přídavky pro hosta ve VirtualBoxu.
    Připojení ISO obrazu CD Přídavky pro hosta ve VirtualBoxu.
  3. Po restartu virtuálního počítače by měl být čas již stejný jako na hostitelském systému.